Wat doet een professioneel mentor
Als professioneel mentor ben ik de wettelijk vertegenwoordiger van mijn cliënt. Ik word door de rechtbank benoemd om, wanneer de cliënt daar zelf niet of onvoldoende toe in staat is, te beslissen over zijn of haar verzorging en behandeling. Het is mijn streven om de cliënt hier zoveel mogelijk bij te betrekken.
Ik wil mijn diensten inzetten voor een ieder die niet goed voor zichzelf kan opkomen en geen familie of andere personen heeft die dit kunnen of willen doen. Het gaat hierbij om meerderjarige personen die om wat voor reden dan ook, niet of onvoldoende in staat zijn om regie over hun eigen leven te voeren waar het gaat om verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling.
Ik help bijvoorbeeld mensen met:
-
Een verstandelijke beperking
-
Niet-aangeboren hersenletsel
-
Psychische klachten
-
Dementie
Als mentor is het mijn streven een vertrouwensband met de cliënt aan te gaan. Dit wil ik bewerkstelligen door de cliënt regelmatig te bezoeken en gesprekken aan te gaan met hem en zijn nabije betrokkenen. Door goed te luisteren naar wat de cliënt verbaal en non-verbaal aan mij vertelt, probeer ik zoveel mogelijk aan te sluiten op zijn wensen en behoeftes en hiernaar te handelen. Afspraken hierover leg ik samen met de cliënt (of diens vertegenwoordiger) vast.
Als mentor treed ik namens mijn cliënt op als:
- Belangenbehartiger: ik help bij de behartiging van de belangen van niet-materiële aard.
- Adviseur: ik adviseer en steun de cliënt bij het nemen en naar buiten brengen van beslissingen.
- Vertegenwoordiger: ik treed op als vertegenwoordiger van de cliënt met betrekking tot alle aspecten van niet-materiële aard, zoals verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Ik zie erop toe dat de afspraken die hierover met de zorgaanbieders gemaakt zijn, ook daadwerkelijk worden nageleefd.
Mijn werkgebied bestaat grofweg uit Limburg en Zuidoost-Noord-Brabant.